Saturday, 4 February 2012

What's Your Name Contest


  
Meaning of my name



HASNI MUNIATI 
"sebaik-baik harapanku"
(my best hope)



how I got my name

Atie anak sulung kepada Abah & Ummi Atie. Abah Atie namanya Hassan, dan Ummi bernama Noraini. I never realized that HASNI is actually from HASsan & noraiNI until one day my 2nd sister (Angah) asked Abah whether my name was chosen from combination of their name. And if it so, why my other siblings didn't have 'HASNI' in front of their name...hahaha...masa tu Atie baru berumur 9 tahun & Angah berumur 8 thn...but then, I thought, maybe betul kan? hehe ... so, Atie pun clarify lah dgn Abah how he chose my name =)

Alhamdulillah, I have parents who learned Arabic language during their secondary school (KISAS & MAahad Muhammadi Kelantan). HASNI hanyalah kebetulan but it bearing a beautiful meaning that is "My beauty" :)
Jom belajar bahasa Arab sikit...
Root word bagi HASNI is HASANA atau HASUNA... 'maknanya berbuat baik'... HASSAN means 'doer of good'.. HUSNA lak maknanya 'kindness' and 'beautiful'.. dipendekkan cerita, HASNI ni berasal dari perkataan HASANA dan bila ada huruf Yaa' di hujungnya, maknanya 'Aku (My)'... so, jadilah "HASNI" = My Beauty (literally) ;p
Ok, now MUNIATI lak... in Arabic asalnya dari perkataan MUNA atau MUNAYA, maksudnya "wish or desire"..dgn kata lain "harapan" :) jadi bila tambah Yaa' di hujung perkataan, jadilah MUNYATI (disebut MUN-YAA-TII) .. tapi Abah bimbang jika kelak org sebut nama Atie salah jadi "MU-NYA-TI", so Abah tulis "MUNIATI" dalam surat beranak hehe...
Setelah diteliti maknanya, HASNI MUNIATI bermaksud secara literally, "Sebaik-baik Harapan-ku" atau bagi mewakili Abah & Ummi, jadilah maknanya "Sebaik-baik Harapan Kami" :) erm..what about ATIE ada makna tak? Alhamdulillah...ada..in Arabic, 'Aatii' maknanya "datanglah" ;p hehe..setiap kali org panggil Atie, maknanya diorg minta Atie dtg lah kan?? hehehe
 ini kad birthday Atie yg ke-15 pada 1 Mei 1997 :) ini tulisan Abah ;p
Harapan mereka agar Atie blh menjadi contoh yg baik kpd adik2 Atie...Atie adalah anak sulung drpd 7 adik-beradik..and of course my parents really hope I will be a responsible sister to my siblings...ketika umur Atie 11 tahun, Atie dh ada 6 org adik tau hehe...and they call me Kakak

Di sini Atie nk kongsi satu pengalaman yg sgt2 buatkan Atie bersemangat utk terus berjaya dlm akademik..Masa Atie berumur 14 thn, satu hari Atie ada mengemas dokumen2 & buku2 kt rumah..then, Atie ada terjumpa satu surat kecil yg belum dibuka....inilah surat tu:


nampak ke? ini close-up view...


yupp...the letter was for me...tulisan siapa pada surat tu? itulah tulisan Ummi...cantik kan? ;p apalagi, Atie terus buka pelekat pada surat tu...apa ada kt dlm sampul surat ni?



it's a HALLMARK card for me...let's see what is it all about...


oh...rupa2nya it's my birthday card..but how come this card never reached me before?





 you see there...it's 1st May 1983? oh, atie sgt2 terharu...it's my 1st birthday... and I found this card, 14 years later... I really thankful to Allah krn mengurniakan ibu bapa yg sgt penyayang...dari saat itu, Atie betul2 ingin merealisasikan harapan mereka..dlm usia 14 thn, Atie telah tetapkan matlamat utk terus menjadi harapan mereka dlm menguruskan kehidupan di jalan Allah SWT... that's why, I really proud of my name.. sbb itulah Islam mengunjurkan agar anak2 diberi nama yg baik2 krn ia merupakan do'a...Atie pasti, setiap drpd kita mempunyai nama yg indah & bermakna =) insyaAllah

********

Atie tag:
Cik Jue
Fauzan
Syera


******


Prizes:
1st prize winner
Felt craft keychain from Greennnpanda Craft
Topup from Mizzs Ninie

2nd prize winner
Felt craft keychain from Greennnpanda Craft
Topup from Nisa Greennnpanda

3rd prize winner
Felt craft keychain from Greennnpanda Craft

------
No.: 48
RESULT: +ve (1st Winner)
------

18 comments:

  1. Salam n hye gadis pekan~!!

    wah.. name awk sdap la mksudnye..
    xpe dear.. pas dh abis tempoh contest nie, sy akn round lg kat entry2 peserta, so awk ade mase kalo nk edit2 lg, hehe.. XP

    Thanks for joining & gud luck~!! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm nisa,, :) saya dh edit entry ni hehe

      Delete
  2. salam, tahniah menang..menarik tol entry ye..betol2 detail..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm qienah..terima kasih.. :) detail sbb utk jadi kenangan esok hari :) rasa puas dpt ceritakn kenangan manis dlm ni :)

      Delete
  3. salam..tahniah..memg menariklah..so,xhairanlah awk meng..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm profmie :) t.kasih ye...entry sekadar meraikan nama yg tlh diberikn oleh ibu bapa...alhamdulillah, insyaAllah setiap nama adalad doa ;)

      Delete
  4. Replies
    1. :) thnx..insyaAllah ambil yg jernih, buang yg keruh..

      Delete
  5. terharu..sangat sweet ibu ayah kak muniati..
    tahniah ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe both of them mmg sweet..even k.atie dh kawen pun, masih received kad anniversary :)

      Delete
  6. nice nama:) dtg dr blog nisa,congrats ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. T.kasih nana :) setiap drpd kita membawa nama yg baik, merupakan doa yg terbaik krn disebut2 setiap hari selama kita hidup :)

      Delete
  7. tahniah dear..sob2..
    best entry.i like..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm :) insyaAllah yg baik itu dtgNya dr Allah...

      Delete
  8. Replies
    1. Thnx azelyusuf :) nanti cuba la cari makna nama azel gk ye ;) insyaAllah semuanya baik2 :)

      Delete