Sunday, 19 February 2012

KEPUTUSAN AKHIR 10 Days Giveaway By Atie

Dgn lafaz Bismillah, Atie mulakan cabutan undi utk 31 peserta GA Atie baru-baru ini :) Jom tgk dulu apa dinner kami mlm ni...hehe...


- Ikan Siakap Masak Stim - Kailan Ikan Masin - Ulam2 -
masak sendiri tau... ;p

Haa...mana x kenyang suka hati ye dak? ;p So my hubby dgn suka hati mencabut undi bagi 5 orang peserta bertuah....inilah bekas undi hehe...tempat letak popcorn masa tgk movie Kung Fu Panda 2 di Mesra Mall, Kerteh :)
dan pemenangnya......

Pertama: (21) AkmaFaizal

 
Kedua: (25) Alline Amalina

 
Ketiga: (6) iqawangi

 
Keempat: (27) cikpuanhady

 
Kelima: (5) noorulaz

 

Syabas & tahniah diucapkan kpd 5 pemenang bertuah ini :) Terima kasih juga kerana menjayakan GA Atie. Tanpa sokongan semua, takdelah GA ni kan hehe...diminta pemenang semua hantar email kpd Atie ke atieneo07@gmail.com & masukkan detail ini:

- subject: Pemenang GA Atie
- nama
- nombor peserta
- alamat
- no. hp

Bagi yg tidak berjaya dlm undi ini, Atie harap kwn2 semua berpuas hati dgn hadiah RM5 yg dimenangi semua peserta :) Jgn lupa utk hantar detail spt yg dimaklumkan dlm entri PENGUMUMAN PENTING tempoh hari. Sila beri tempoh sehingga hujung bulan ini tk Atie poskan semua hadiah ye ;p dan hadiah RM5 tu blh maklumkan sama ada nk topup atau cash :) Atie akan maklumkan sekiranya RM5 dh dimasukkan dan hadiah2 telah dipos :)

.: Alhamdulillah :.

Sunnah: Adab Ketika Makan [Bahagian 2]

..... sambungan drpd: Bahagian 1

4) Makan dengan menggunakan tangan kanan

Sabda Nabi SAW kepaa Umar bin Abi Salamah:
"Wahai anak kecil, makanlah dengan menyebut Bismillah, makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah makanan yang terdekat denganmu."
(HR. Al-Bukhari ( 5376 ) dan lafazh di atas adalah lafazh riwayat Al-Bukhari,Muslim ( 2022 ), Ahmad ( 15895 ), Abu Daud ( 3777 ), Ibnu Maja ( 3267 ),Malik ( 1738 ) dan Ad-Darimi ( 2045 )

Dan dari hadith Jabir bin Abdullah r.a. beliau berkata: bahawa Rasulullah SAW bersabda:
"Janganlah kalian makan dengan mempergunakan tangan kirimu kerana sesungguhnya syaitan makan dengan mempergunakan tangan kirinya."
(HR. Muslim ( 2020 ) danlafazhnya adalah lafazh riwayat Muslim , Ahmad( 14177 ), Ibnu Majah ( 3268 ) dan Malik ( 1711 )

5) ambil yg dekat dgn kta bg mknan yg dikongsi. Jika lauk dlm pinggan berlainan, blh ambil yg mana2 dahulu

Rasulullah SAW bersabda: "Wahai anak kecil, makanlah dengan menyebut Bismillah, makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah yang terdekat denganmu." (HR. Al-Bukhari ( 5376 ) dan ini merupakan lafazh Al-Bukhari, dan Muslim)
6) mkn dgn suapan kecil

7) mnan x Jika mknan jatuh, kutip
- makska mknan yg diperukan shj
- melicinkan pinggan - x tglkan saki
- jilat jari - migkn di jd penawar
- jika ada lbj- asognkm & bngkus kasi yg memerlumak
- suka makan Thareed (roie & daging berkuah) Haress, Lasagna
- kurma & Qithaa (timun cerah)
- sukakan mknan manis
- asikrim suka yg sejuk & pana
- sebaik-baik kuah adalah cka
- minyak zaitun: dari pohin y gdiberkati
- pujian slps makan
- basuh tgn, dan berkumur

makan, mensyukur, minum & mensyukuriNYa

Ali-Imran: 31

Tazkirah: Mensyukuri Nikmat MakananIslam amat menitikberatkan agar umatnya bersyukur atas nikmat makanan dan minuman yang dikurniakan Allah SWT.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Makanlah dan minumlah rezeki (yang diberikan) Allah dan janganlah kamu bermaharajalela (berkeliaran) di bumi dengan berbuat kerosakan.” (Surah al-Baqarah, ayat 60)

Umat Islam disuruh bersyukur atas nikmat kurniaan Allah dalam kehidupan mereka supaya mereka tidak menjadi kufur. Allah menyuruh hamba-Nya bersyukur kerana Dialah menyediakan rezeki sesuai dengan keperluan manusia seperti firman Allah bermaksud:

“Makanlah dari rezeki pemberian Tuhan kamu dan bersyukurlah kepada-Nya.” (Surah Saba, ayat 15)

Mereka yang bersyukur kepada Allah, dijanjikan penambahan rezeki dalam kehidupan kerana mereka tahu daripada Allah sajalah segala pemberian itu datang dan menggunakan rezeki itu ke jalan diredai-Nya.


 
Janji itu disebutkan dalam firman Allah yang bermaksud:

“Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambah nikmat-Ku kepada kamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amatlah berat.” (Surah Ibrahim, ayat 7)

Allah menggesa orang Islam supaya menjadi manusia yang bersyukur kepada-Nya kerana ramai manusia yang diberikan nikmat oleh Allah, lupa untuk mengucapkan syukur kepadanya. Hal ini dijelaskan dalam firman Allah yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah SWT sentiasa melimpah-limpahkan kurniaan-Nya kepada manusia (seluruhnya), tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur.” (Surah al-Baqarah, ayat 243)

Ada dua syarat dalam menikmati rezeki yg diberikan Allah ini iaitu:

1) Tidak membazir

Islam melarang umatnya berlebih-lebihandalam memenuhi keperluan kehidupan. Larangan ini ditegaskan dalam firman Allah yang bermaksud:

“Dan makanlah serta minumlah dan jangan pula kamu melampau-lampau, sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampau batas.” (Surah al-A’raf, ayat 31)

Sifat itu juga ditegah Rasulullah SAW seperti sabda Baginda:

“Makanlah serta minumlah, dan bersedekahlah, dan juga pakailah (pakaian yang baik-baik serta berhiaslah), asalkan jangan untuk bermegah-megah dan menyombong, dan jangan pula melampau, kerana Allah SWT suka melihat kesan nikmat-Nya ke atas hamba-Nya.” (Hadis riwayat Ibn Majah)

Allah dan Rasulullah SAW melarang daripada berlebih-lebihan kerana akan membawa kepada pembaziran yang merugikan akibat mengikut hawa nafsu dalam berbelanja.

Kita digalakkan berjimat cermat dalam kehidupan kerana kita tidak dapat menduga keperluan untuk masa hadapan keluarga kita. Adalah lebih baik kita berhati-hati dalam memenuhi tuntutan kehidupan.

2) Makanlah dari sumber rezeki yang halal dan suci

Islam menyuruh umatnya mencari dan mengambil makanan yang halal dan baik untuk memenuhi keperluan fisiologi mereka. Suruhan ini ditegaskan dalam firman Allah yang bermaksud:

“Wahai sekalian manusia! Makanlah apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik.” (Surah al-Baqarah, ayat 168)

Di Malaysia, status halal sesuatu makanan dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Oleh itu, bagi pengguna Muslim perlu memastikan label halal Jakim terdapat pada barang yang hendak dibelinya. Pembeli hendaklah mengenal pasti label yang dikeluarkan Jakim supaya tidak terkeliru dengan label halal yang digunakan pihak tidak bertanggungjawab untuk melariskan barang mereka. Jika pengguna hendak menyemak barang yang dibeli itu dengan lebih pasti, apakah ia terdapat dalam senarai JAKIM, pengguna boleh menggunakan telefon bimbit dengan menaip (Halal_no. kod pada barang) dan hantar kepada 32728 atau DAPAT. Hanya dalam beberapa saat, pengguna akan mendapat maklumat status barang yang hendak dibeli sama ada terdapat dalam senarai barangan halal Jakim atau tidak.


 
Islam menyuruh kita menjauhi barang yang diharamkan kerana makanan yang dimakan akan menjadi darah daging dalam tubuh badan. Dengan adanya darah daging yang tumbuh daripada makanan haram, ia akan menjadi penyebab doa seseorang itu tidak dimakbulkan Allah.

Di samping halal, umat Islam digesa mencari makanan yang baik untuk tubuh badan bagi menjana kecergasan mental dan fizikal. Tubuh badan yang sihat dan cergas penting bagi melakukan ibadat kepada Allah dalam keadaan selesa. Hal ini ditegaskan dalam firman Allah yang bermaksud:

“(Dikatakan kepada mereka) Makan dan minumlah kamu akan makanan dan minuman yang lazat dan baik.” (Surah at-Tur, ayat 19)

Makanan Sunnah: Buah Tin dan Anggur [Bahagian 2]

* Salam *


.... sambungan dari: Barli dan Kurma

3. Buah Tin

 • Allah telah bersumpah tentang buah ini di dalam Al-Quran. Terkandung didalam surah At-Tin dimana Allah telah bersumpah di atas nama buah tin dan buah zaitun . Apakah keistimewaan buah tin dan zaitun ini sehinggakan Allah bersumpah diatasnya? Ada beberapa hadis dan riwayat yang menerangkan tentang fadhilat dan kelebihan buah-buah ini.

  Di antara kelebihan buah tin:

  * Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin. Lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan. Nabi pun turut sama makan. Kemudian baginda SAW bersabda:
"Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia. Kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan."

 • Sesetengah ahli tafsir menerangkan bahawa Allah bersumpah dengan buah tin kerana dengan buah inilah yang menjadi penutup aurat Nabi Adam dan Hawa di dalam Syurga sewaktu Allah singkap aurat kedua-duanya selepas memakan buah larangan dalam Syurga.

 • Buah tin kering mengandungi kurang air dibandingkan dengan buah tin yang segar iaitu lebih kurang 23%.

 • Buah tin kering juga membekalkan enam kali lebih banyak kalori daripada buah yang segar.

 • Pengeringan buah tin mengakibatkan pemekatan nutrisi di dalamnya yang mana ianya menjadi lebih kaya dengan protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral terutamanya kalsium, zat besi dan potasium. Kandungan sodiumnya pula sangat rendah. Nilai nutrisi di dalam buah tin kering:
Proetin gm 4.3
Lemak gm 1.3
Mineral gm 2.4
Serat gm 5.6
Karbohidrat gm 63.4
Tenaga kcal 274
Kalsium mg 126
Forforus mg 77
Zat besi mg 3
Vitamin C mg 1
 • Setiap 100mg buah tin kering terkandung 5.60gm serat dibandingkan dengan buah epal yang hanya mempunyai 2.0gm serat. Kandungan serat yang tinggi ini amat baik untuk sesiapa yang ingin mengawal berat badan.
 • Pakar kesihatan sangat menggalakkan makan buah tin untuk membantu membersihkan racun dalam tubuh, mencegah kanser usus dan penyakit yang berkaitan dengan perut. Hasil satu kajian dari Universiti Rutgers di New Jersey membuktikan buah tin mengandungi antioksidan dengan menghalang karsinogen yang menjadi punca kanser.
 • Buah tin juga mengandungi Omega 3 dan Omega 6 iaitu sejenis lemak yang berperanan dalam pencegahan penyakit jantung.
 • Buah tin juga rendah lemak, rendah sodium, rendah kalori dan bebas kolestrol di mana ia sangat sesuai untuk penderita kencing manis.
 • Buah tin juga mengandungi Vitamin A & C, kalsium, zat besi yang sangat diperlukan untuk memelihara kesihatan organ tubuh badan manusia.
 • Antara khasiat buah tin yang telah dikenalpasti ialah mengatasi penyakit buasir, sakit-sakit atau bengkak badan, batuk yang berpanjangan, melawas kencing, menyah toksik, dan membersihkan lendir pada usus.

Makanan Sunnah: Barli dan Kurma [Bahagian 1]

* Salam *


1. Barli

- Barli digunakan sebagai penawar kepanasan.
- Wanita hamil sering mengalami panas badan, maka barli adalah bagus untuk menyejukkan tubuh wanita hamil.
- Ia juga bagus diminum oleh semua orang bagi menjaga tahap kesihatan agar tidak terkena serangan panas badan.

2. Kurma

- Kurma mempunyai kemanisan untuk memberi tenaga
- Ia tidak akan memberi tindakbalas terhadap pesakit kencing manis, kerana gula yang ada di dalam kurma ialah gula yang diperlukan oleh tubuh badan.
- Kita dianjurkan memakan kurma setiap hari bagi memberi tenaga.
- Kurma juga digunakan untuk bertahnik bagi bayi selepas dilahirkan.

....bersambung: Buah Tin

Sunnah: Adab Ketika Makan [Bahagian 1]

Sunnah Rasulullah SAW Ketika Makan:

1) Membasuh tangan - ramai yg terlupa selain untuk kebersihan, membasuh tangan sebelum makan juga adalah sunnah Rasullullah SAW2) Duduk dgn penuh adab bila menghadap makanan iaiti duduk secara iftirasy

Dari Abu Hamidal-Sa'idi r.a., katanya:

"Aku melihat Nabi Muhammad SAW apabila Baginda duduk pada raka'at yang kedua (untul membaca Tahiyyatul Awal), dia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (duduk iftirasy)" (Hadith Sahih Riwayat Bukhari)Kebanyakan kita tidak mengetahu kebaikan duduk iftirasy dari segi kesihatan. Bila dalam iftirasy ini, kaki kanan kita mendapat tekanan di bahagian atas kaki dan kaki kiri mendapat tekanan bawah dan tengah kaki. Duduk iftirasy ini memberi tekanan refleksologi yang menyeluruh. Tapi bagi orang yang tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat tekanan refleksologi untuk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian otak, tengkuk, tekak, jantung, suara, sinus, kelenjar pituitari dsb.). Ini sangat merugikan!!Jadi elokah kita cuba duduk secara iftirasy yang sempurna semoga kita mendapat pahala kerana mengikut sunnah dan juga kesihatan yang menyeluruh melalui latihan refleksologi tidak langsung untuk bahagian kritikal seperti otak, tengkuk, tekak dll.
3) Membaca Basmalah di awal memulai makan dan minum, dan membaca Alhamdulillah setelah selesai.
Di antara sunnah, seseorang yang hendak makan dan minum sebelum makan dan minum, hendaklah membaca basmallah dan membaca Alhamdulillah ta'ala setelah selesai makan dan minum.

Ibnul Qayim rahimahullah mengatakan: "Membaca basmalah di awal makan dan minum dan membaca Alhamdulillah setelah selesai, mempunyai pengaruh yang sangat mengagumkan baik pada manfaatnya, kebaikan dan dalam menegah kemudharatan.

Imam Ahmad mengatakan: "Apabila dalam makanan telah tekumpul empat hal, maka telah sempurna: Apabila menyebut nama Allah di awal makan, Alhamdulillah setelah makan, makan berjema'ah dan dari makanan yang halal."

..... bersambung: Bahagian 2

Saya Nak Hosting Percuma Pengendali Blog

* As-salamu'alaikum *

Due: 20 Feb 2012

Apa yang akan Atie lakukan dengan hosting ini jika Atie dipilih sebagai pemenang?

Jika Atie terpilih sbg pemenang hosting percuma ini yg ditaja sepenuhnya oleh pihak Elfbytes Web Hosting (Malaysia Web Hosting) dan Pengendali Blog ... Atie akan:

* membangunkan laman web sendiri yg mengandungi info ubat berdaftar di Malaysia kerana Atie seorang farmasi :) Semestinya laman web ini memberi info ubat yg dijamin sah di sisi undang-undang & diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia :)
* laman web ini juga akan lebih dipenuhi info bergambar yg berkualiti tinggi
* laman web ini bakal membincangkan maklumat kerjaya seorang ahli farmasi sama ada bakal pelajar jurusan farmasi, pelajar sarjana muda dan sarjana farmasi, pensyarah jurusan farmasi, pegawai farmasi di Kementerian Kesihatan Malaysia, ahli farmasi di farmasi komuniti, ahli farmasi di kilang pembuatan ubat, penyelidik farmasi dan juga sesiapa shj yg berminat utk lebih mendalami ilmu farmasi :)

InsyaAllah .. moga diizinkan agar memberi manfaat kesihatan kpd semua.

 Bagi yg berminat, blhlah layari "Saya Nak Hosting Percuma Pengendali Blog" :)


Tempat Pertama

Satu pakej hosting, ELF1GS, yang ditaja sepenuhnya oleh pihak Elfbytes Web Hosting selama 2 tahun (bernilai RM200). Pakej ini mempunyai spesifkasi seperti berikut:

1 GB space
20 GB bandwidth
5 addon domains
Unlimited MySQL databases
Unlimited Email accounts
Unlimited FTP accounts
Inilah peluang untuk Atie mengembangkan lagi portfolio blogging dengan membuka blog baru, atau menggunakan domain sendiri kerana sekarang masih menulis di hosting percuma blogspot.com. ini...

Tempat Kedua

Domain percuma selama 2 tahun bernilai RM70
Wallahu'alam

------
RESULT: -ve
-----