Monday, 13 February 2012

Double Giveaway by ceritaindahkami.com

Info Agama: Syarat Sah Solat

Rancangan: 30 Minit Bersama Ustaz Don

Menentukan Arah Qiblat:

menghadap qiblat adalah wajib dlm menunaikan solat fardhu
1. menggunakan matahari sbg panduan (utk melihat bayang2 objek)
- tentukan di mana kedudukan bayang2 objek

2. menggunakan kompas
- penggunaannya tidak tepat apabila dalam bangunan kerana kesan besi peralatan-peralatan yg terdapat dlm bangunan spt komputer
- Qiblat adalah di antara tanda arrow Utara & Barat pada kompas
Perlis - Johor (290 - 293 darjah)
KL (292 darjah)

3. menggunakan bintang Orion Belt (bintang 3)
- berada tepat tegak di atas kepala kita
- hanya utk mereka yg berada dlm kawasan Khatulistiwa
- software: ??

Rijaal "Rigel"- ada 3 bintang (A, A, M)
"pisau belati" (3 titik) ada di bawah & Orion Belt di atas --> arah Qiblat ke arah Orion Belt

February 2012 Giveaway - My 30th BirthdayDue: 29 Feb 2012


1st of all, Atie ucapkan


ini kek utk cik puan birthday 'girl' ahaks...nyum nyum


dan ini hadiah maya dari Atie....hehe a bunch of colourful flowers, just 4 u!!

suka x? ;p hope u like it...

FYI, i'm turning 30 too this year...and here is for both of us...

setuju x ngn statement ni? hehehe...


ok, ini impian Atie so far utk thn 2012....


My Wishlist


* celebrate my 4th wedding anniversary this year at Karambunai Nexus Resort & Spa, Sabah *

* start building our dream house as early as this April 2012 *

* own a stable & recognized blogshop & fanpage to earn extra income *

* own a scuba diving licence from PADI @ Semporna, Sabah *

* really hope to getcute & healthy twin/ triplets baby ;p *
amin


.... and the list go on ....Pray Hard
(^_^)

Atie tag:

28th Birthday Giveaway


Assalamualaikuma Ya Ukhti wa Akhi fil-Islam....
SAIDA MARLINA BT MOHD MOHTAR&
MOHD FIKRY BIN MOHAMED

Apabila tiba hari kelahiran seseorang, kebiasaannya kita akan mengucapkan 'Selamat Hari Lahir'. Kak Atie ucapkan

Baarakallahu Fiikuma (Semoga Allah memberkati hidup kalian). 
Alangkah indahnya jika kita sertakan hadith Nabi صلى الله عليه وسلم berkenaan usia,

Riwayat Imam Tirmidzi rahimahullah

Ayuh sebarkan kalam Nabi kita!
Sempena ulangtahun kelahiran kalian berdua, disertakan beberapa panduan ttg sambutan hari lahir menurut Islam :) segala khilaf harap diperbetulkan :)

* Berdasarkan beberapa orang ulama’ kitab-kitab terbaru (ulama’-ulama’ yang lama tidak menyebut tentang perkara hari jadi ini) di iantaranya seorang ulama’ besar di Universiti al-Azhar melalui kitabnya ‘Yas-a-luu-naka Fiddin’ hukumnya menyambut hari kelahiran adalah bida’ah yang harus.

Bida’ah kerana tiada contoh yang dibuat pada zaman Nabi Muhammad S.A.W.  Harus pula kerana tiada ayat, nas atau hadis yang melarang menyambut hari jadi maka harus asalkan dengan cara yang tidak bercanggah dengan Islam, dengan syarat pengisian di dalam majlis itu tidak meniru atau mengagung-agungkan budaya Barat yang menyalahi syariat dan akhlak Islam.

Di mana, tiada percampuran (pergaulan bebas) antara lelaki dan perempuan, meminum arak, tari-menari, pendedahan aurat, mencuaikan solat, pembaziran dan sebagainya. Ingatlah, setiap perkara yang haram akan dilaknat Allah dan berdosa.

Raikanlah harijadi dengan tujuan mensyukuri nikmat Allah, memuhasabah diri dan melahirkan kegembiraan dan kasih-sayang sesama anggota keluarga dan sahabat handai. Di sinilah terbinanya keharusan itu.

* Hukum meniup lilin ini adalah haram kerana amalan ini tiada dalam agama lain melainkan agama Kristian. Barangsiapa yang mengikut satu adab yang lazim untuk sesuatu kaum sahaja maka termasuk kaum itu. Maksudnya kita ditegah supaya tidak menyerupai mana-mana kaum yang jelas ingkar kepada Allah SWT.

'Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia dikira termasuk ke dalam golongan itu. (Riwayat Ahmad dan Abu Dawud dari Ibnu Umar r.a)'

* Setengah ulama’ mengatakan boleh buat kek tetapi tidak boleh tiup lilin dan bernyanyi. Sebaiknya berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W. 

"Sesiapa yang berselawat ke atasku (Nabi Muhammad S.A.W.) sekali, maka Allah akan mengampunkannya sebanyak 10 kali dosa-dosanya."

* Sekiranya kita mahu beroleh keberkatan semasa menyambut ulangtahun kelahiran, wajarlah terlebih dahulu kita memahami dan menghayati syarat-syarat dan adab-adabnya.
Antaranya:
a. Melahirkan rasa syukur dan rasa gembira sebagai tanda mensyukuri nikmat umur yang dikurniakan Allah. Firman Allah:

“Dan terhadap nikmat Tuhan-Mu, maka hendaklah kamu menyebut-nyebutkannya (dengan bersyukur).” (Ad-Dhuha: 11).

b. Doa-mendoakan antara satu sama lain, lebih-lebih lagi kepada sambutan harijadi seseorang. Seeloknya kita tukarkan nyanyian “Selamat Hari Jadi” dengan ungkapan yang lebih bermakna, lebih berkat dan indah seperti contohnya, Barakallahu fika (atau “fiki” sekiranya perempuan), tiga kali, dengan  menggunakan melodi yang sama. Maksudnya, “Semoga Allah memberkati hidupmu”. Ucapan-ucapan doa sebegini lebih dituntut dan dianjurkan oleh syariat Islam.
c. Jamuan adalah sinonim dengan apa jua majlis dan sambutan. Menjamu makan dalam Islam adalah satu bentuk sedekah yang sangat digalakkan. Asalkan tidak membazir. Adalah dianjurkan kita menjemput golongan fakir dan miskin ke majlis kita. Sekiranya ada lebihan makanan, eloklah dibahagi-bahagikan kepada para tetamu sebagai buah tangan. Selain besar pahalanya, ia boleh menyuburkan lagi rasa kasih-sayang sesama keluarga dan sahabat handai.
d. Mengadakan majlis tazkirah (nasihat) ringkas, ataupun mengalunkan bait-bait nasyid, selawat yang berupa untaian nasihat bagi menghiburkan para jemputan di samping mengingatkan hadirin bahawa umur adalah amanah Allah s.w.t yang akan ditanya di Akhirat kelak.

e. Memberi hadiah juga adalah amalan yang sinonim dalam sambutan hari-hari sebegini. Amalan memberi hadiah ini juga dianjurkan oleh Islam kerana ia akan menimbulkan kemesraan dan suasana yang penuh mahabbah (kasih sayang).

Hadiah yang diberikan tak semestinya besar dan mahal, tetapi ia akan menjadi tanda ingatan yang ikhlas, di samping menyumbang ke arah melahirkan masyarakat penyayang. Sabda Nabi s.a.w:
“Hadiah-menghadiahlah, kamu akan berkasih-sayang.”
f. Muhasabah diri (koreksi diri) yang perlu dibuat khasnya pada sambutan ulang tahun ini, ialah dengan menginsafi masa atau umur yang telah berlalu. Renungkan, berapa banyakkah kebaikan amal soleh yang telah kita lakukan. Dan renung pula berapa banyak pula maksiat dan dosa yang telah kita lakukan selama ini.

Sekiranya jawapan itu lebih berat kepada kecuaian dan kealpaan, maka mohonlah taubat kepada Allah. Kemudian susuli dengan niat, azam dan perancangan bagaimana untuk mengisi sisa-sisa umur kita yang berbaki ini. Tentunya baki umur kita semakin hari semakin sedikit, bukannya bertambah. Hasil muhasabah diri ini akan menjadikan kita orang yang terus-menerus berhijrah kepada Allah s.w.t.


g. Selain itu, insan yang menyambut hari jadi itu elok juga pergi menziarahi kedua ibu bapa (jika tidak lagi tinggal bersama dengan keduanya), kerana merekalah yang merupakan sebab musabab lahirnya dia ke dunia. 


Pada hari itu, si anak sepatutnya mengucapkan terima kasih dan menghadiahkan sesuatu pada ibu dan ayah mereka. Mudah-mudahan usia kita terus diberkati.

**********

Kalau dilihat sepintas acara sambutan hari jadi tidaklah menggambarkan apa-apa. Namun banyak yang diceritakan bahawa memotong kek dengan meniup lilin adalah sambutan golongan bangsa Yahudi atas kemenangan mereka ke atas umat Islam.

Apa yang dikhabarkan ialah kek itu umpama dunia Islam dan lilin itu cahaya Islam. Lalu ditiup lilin menandakan mematikan cahaya Islam dan memotong kek maksudnya membahagi-bahagikan taklukan yahudi atas negara-negara Islam. Wallahu'alam. Bagi Atie perkara seumpama ini tidak berasas kerana cahaya lilin tiada kena mengena dengan cahaya Islam, cahaya Islam adalah Nur yang tidak boleh dipadam oleh sesiapa pun, kerana ia bukan cahaya hakiki (cahaya sebenar seperti cahaya lampu) tetapi cahaya maknawi (yang diumpamakan tetapi tidak sama).
Umat yang beragama Islam tahu bahawa bangsa Yahudi tidak pernah rasa tenang dan reda atas orang Islam, kerena mereka benar-benar inginkan umat Islam terpedaya atas segala ajakan mereka dalam segenap kehidupan manusia. Ini termasuklah mempengaruhi umat Islam supaya meniru mereka.

Allah SWT yang mengutus Rasul-Nya Muhammad saw telah berfirman yang bermaksud:

Orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar”. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. (al-Baqarah: 120)

Allah SWT memaklumkan dan memberi peringatan agar umat Islam berhati-hati atas segala tindak tanduk kaum Yahudi yang sentiasa merancang jahat atas kemusnahan agama Islam. Adapun cahaya Islam tiada kaitannya dengan cahaya lilin, kalau dipadamkan cahaya lilin dengan meniup tidak bermaksud terpadam cahaya Islam.

Allah berjanji akan menjaga cahaya Islam, biarpun golongan yang memusuhi Islam cuba memadamnya, firman Allah SWT yang bermaksud:

Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahaya-Nya, sekalipun orang kafir tidak suka (akan yang demikian). (al-Saf: 8)

Cahaya Allah dalam ayat ini bermakna Islam yang sedang berkembang dan akan terus berkembang biarpun ada usaha untuk memadamnya (menghentikan).

Bersyukurlah kerana Allah masih memberikan kita peluang untuk hidup bukannya bergembira sedangkan semakin banyak hari jadi yang kita sambut untuk diri kita semakin tua umur kita dan semakin dekat kita dengan hari kematian kita maka patutkah kita bergembira, bertepuk tangan atau seumpamanya?

------
No.: 24
------

Baucer Diskaun Giveaway 2012 : Khasiat Minyak Kelapa Dara


Due: 17 Mac 2012

Tahukah anda Minyak Kelapa Dara punya banyak khasiat? Antara khasiat-khasiat Minyak Kelapa Dara adalah:
  1. Menyokong fungsi sistem imunisasi dan fungsi metabolik yang sihat
  2. Mengurangkan berat badan
  3. Menyediakan satu sumber tenaga yang segera
  4. Mengandungi kalori yang sedikit berbanding lain-lain lemak dan Nutrien penting untuk kesihatan yang baik
  5. Memudahkan penghadaman dan penyerapan zat makanan (Melawaskan pembuangan air besar dan air kecil)
  6. Membantu untuk mengawal kencing manis, Osteoporosis dan penuaan pramatang dan pengerutan kulit
  7. Melembutkan dan melicinkan kulit, mengatasi kulit berminyak,  sangat bagus untuk masalah jerawat & jeragat serta parut2 lama juga mencegah jangkitan bakteria, virus dan kulat (termasuk yis)
  8. Mengurangkan risiko kanser, aterosklerosis dan tanda-tanda penyakit yang lain
  9. Melancarkan kitaran haid& menyeimbangkan hormon
  10. Sebagai agen pelincir dalam hubungan suami-isteri

Jom Kenali Dia ~ Baginda Rasulullah Muhammad SAW

Due: 20 Feb 2012


Mungkin kebanyakan kita sudah mengetahui tentang biodata Rasulullah SAW, tentang kelahirannya, keluarganya, sahabat-sahabat Baginda dan sebagainya. Di sini, ingin sekali Atie berkongsi beberapa fakta menarik tentang Rasulullah SAW, sebagai panduan bersama :)


(1) Fizikal Nabi

Telah dikeluarkan oleh Ya’kub bin Sufyan Al-Faswi dari Al-Hasan bin Ali ra. katanya: Pernah aku menanyai bapa saudaraku (dari sebelah ibu) Hind bin Abu Halah, dan aku tahu baginda memang sangat pandai mensifatkan perilaku Rasulullah SAW, padahal aku ingin sekali untuk disifatkan kepadaku sesuatu dari sifat beliau yang dapat aku mencontohinya, maka dia berkata:

"Adalah Rasulullah SAW itu seorang yang agung yang senantiasa diagungkan, wajahnya berseri-seri layak bulan di malam purnamanya, tingginya cukup tidak terlalu ketara, juga tidak terlalu pendek, dadanya bidang, rambutnya selalu rapi antara lurus dan bergelombang, dan memanjang hingga ke tepi telinganya, lebat, warnanya hitam, dahinya luas, alisnya lentik halus terpisah di antara keduanya, yang bila baginda marah kelihatannya seperti bercantum, hidungnya mancung, kelihatan memancar cahaya ke atasnya, janggutnya lebat, kedua belah matanya hitam, kedua pipinya lembut dan halus, mulutnya tebal, giginya putih bersih dan jarang-jarang, di dadanya tumbuh bulu-bulu yang halus, tengkuknya memanjang, berbentuk sederhana, berbadan besar lagi tegap, rata antara perutnya dan dadanya, luas dadanya, lebar antara kedua bahunya, tulang belakangnya besar, kulitnya bersih, antara dadanya dan pusatnya dipenuhi oleh bulu-bulu yang halus, perutnya bersih dari bulu, sedang pada kedua lengannya dan bahunya dan di atas dadanya berbulu pula, lengannya panjang, telapak tangannya lebar, halus tulangnya, jari telapak kedua tangan dan kakinya tebal berisi daging, panjang ujung jarinya, rongga telapak kakinya tidak menyentuh tanah apabila baginda berjalan, dan telapak kakinya lembut serta licin tidak ada lipatan, tinggi seolah-olah air sedang memancar daripadanya, bila diangkat kakinya diangkatnya dengan lembut (tidak seperti jalannya orang menyombongkan diri), melangkah satu-satu dan perlahan-lahan, langkahnya panjang-panjang seperti orang yang melangkah atas jurang, bila menoleh dengan semua badannya, pandangannya sering ke bumi, kelihatan baginda lebih banyak melihat ke arah bumi daripada melihat ke atas langit, jarang baginda memerhatikan sesuatu dengan terlalu lama, selalu berjalan beriringan dengan sahabat-sahabatnya, selalu memulakan salam kepada siapa yang ditemuinya".

(b) 12 makanan kegemaran Rasulullah:

1) Barli
2) Kurma

3) Buah Tiin (fig)
4) Anggur

5) Madu

6)Tembikai

7) Susu

8) Cendawan

9) Buah Zaitun

10) Buah Delima
11) Cuka

12) Air Kosong
Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk kerana akan mudah mendapat sakit pada hati.


(b) Sunnah Rasulullah dlm sesuatu Ucapan (greetings)
- ucapkan "Assalamu'alaikum" (Salam sejahtera ke atas kamu) menggantikan "Hello" atau "Hai"
- ucapkan "Jazakallahu khairan kathira" (Semoga Allah memberimu ganjaran yang baik & banyak) menggantikan ucapan "Thanks"
- ucapkan " Fii Amaanillah" (Semoga Allah memberi keamanan ke atas kamu) menggantikan "Bye Bye" atau "Take Care"
- ucapkanlah "Subhanallah" (Maha Suci Allah) menggantikan "Wow" atau "Great!"
- ucapkanlah "InsyaAllah" (Jika Allah menghendaki) menggantikan "Okay"
- ucapkan "Alhamdulillah" (Segala puji bagi Allah) menggantikan "I'm fine"

(c) Amalan seharian mengikut Sunnah Rasulullah

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu Subuh. Sebelum melangkah ke mana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.
Keenam: Jaga wudhu terus-menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata Khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu ia akan sentiasa merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, “ampuni dosa dan sayangi dia Ya Allah”.

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

(d) Warna kesukaan Rasululllah

Annas bin Malik mengatakan, “Warna yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah hijau.”

Namun selain itu Rasul juga ternyata menyukai warna putih.

Ada juga keterangan bahwa Nabi Muhammad saw pernah memakai pakaian berwarna hitam, merah hati, kelabu dan warna campuran.

Imam Al-Ghazali dalam Ihya' Ulumiddin berkata : " Yang amat disukai oleh Nabi saw ialah warna putih."

Ibnu Hajjar dalam Tanbih Al Akhbar mengatakan: "Pada hari raya kami disuruh memakai pakaian berwarna hijau kerana warna hijau lebih utama. Adapun warna hijau adalah afdhal daripada warna lainnya, sesudah putih."

Ibnu Ady meriwayatkan dari Jabir r.a yang berkata: "Aku pernah melihat Nabi saw memakai serban hitam yang dipakainya pada hari raya."

Al Baihaqi meriwayatkan hadis dari Jabir r.a katanya : "Pernah Rasulullah saw berpakaian yang bercorak merah pada dua hari raya dan pada hari Jumat."

Al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a. dia berkata : "Pernah Nabi SAW keluar dengan kepala yang dibalut sehelai kain yang berwarna kelabu."

Imam Bukhari meriwayatkan hadis dari Anas r.a, beliau pernah melihat : "Nabi saw menutup kepalanya dengan kain biasa yang bercorak-corak warnanya."

(e) Pakaian Rasulullah

“Pakaian yang paling disenangi Rasulullah SAW adalah Gamis.”
(Diriwayatkan oleh Muhammad bin Humaid ar Razi, dari al Fadhal bin Musa, diriwayatkan pula oleh Abu Tamilah dan Zaid bin Habab, ketiganya menerima dari Abdul Mu’min bin Khalid, dari Abdullah bin Buraidah, yang bersumber dari Ummu Salamah r.a.)
* Ummu Salamah r.a. adalah Ummul Mu’minin Hindun binti Mughirah al Makhzumiyah.

“Sesungguhnya Nabi SAW keluar (dari rumahnya) dengan bertelekan kepada Usamah bin Zaid. Beliau memakai pakaian Qithri yang diselempangkan di atas bahunya, kemudian beliau solat bersama mereka.”
(Diriwayatkan oleh `Abd bin Humaid , dari Muhammad bin al Fardhal, dari Hammad bin Salamah, dari Habib bin as Syahid, dari al Hasan, yang bersumber dari Anas bin Malik r.a.)
* Qithri adalah sejenis kain yang dibuat dari 'cotton' yang kasar. Kain ini berasal dari Bahrain tepatnya dari Qathar.

Dalam sebuah riwayat Anas bin Malik r.a. mengemukakan: “Pakaian yang paling disenangi Rasulullah SAW ialah kain Hibarah.”
(Diriwayatkan oleh Muhammad bin Basyar, dari Mu’adz bin Hisyam dari ayahnya, dari Qatadah, yang bersumber dari Anas bin Malik r.a.)
* Kain Hibarah ialah kain keluaran Yaman yang dibuat daripada 'cotton'.

“Rasulullah saw. bersabda: “Hendaklah kalian berpakaian putih, untuk dipakai sewaktu hidup. Dan jadikanlah ia kain kafan kalian sewaktu kalian mati. Sebab kain putih itu sebaik-baik pakaian bagi kalian.”
(Diriwayatkan oleh Qutaibah bin Sa’id, dari Basyar bin al Mufadhal, dari `Utsman Ibnu Khaitsam, dari Sa’id bin Jubeir, yang bersumber dari Ibnu `Abbas r.a.)

“Rasulullah saw. bersabda : “Pakailah pakaian putih, kerana ia lebih suci dan lebih bagus. Juga kafankanlah ia pada orang yang meninggal di antara kalian.”
(Diriwayatkan oleh Muhammad bin Basyar, dari Abdurrahman bin Mahdi, dari Sufyan, dari Habib bin Abi Tsabit, dari Maimun bin Abi Syabib yang bersumber dari Samur bin Jundub r.a.)

“Nabi SAW memasuki Kota Makkah pada waktu pembebasan Kota Makkah,beliau memakai serban hitam.”
(Diriwayatkan oleh Muhammad bin Basyar, dari `Abdurrahman bin Mahdi, dari Hammad bin Salamah. Hadis ini diriwayatkan pula oleh Mahmud bin Ghailan, dari Waki’, dari Hammad bin Salamah, dari Abi Zubair, yang bersumber dari Jabir r.a.)


(f) Cara tidur Rasulullah

Aisyah r.a. merekodkan cara tidur Nabi yang baik dan menyihatkan adalah tidur cepat dan bangun cepat. Tidurlah selepas Isyak iaitu dua jam sesudah makan. Kemudian bangunlah bagi bertahajud hingga masuk waktu solat Subuh.

Selepas solat Subuh, kita sebaik-baiknya tidak tidur tetapi berzikir dan membaca Quran hingga matahari terbit. Antara kebaikan amalan ini adalah badan yang segar, jantung yang lebih sihat dan awet muda.

Tidur dianggap sebagai ibadat seorang hamba kepada Penciptanya, sekiranya seseorang itu tidur mengikut sunnah Rasulullah SAW.Bagi memperjelaskan soalan anda, eloklah jika kita dapat melihat gambaran sunnah Nabi SAW dan adab-adab tidur seperti yang dikemukakan dalam kitab Syamail Muhammad SAW.


Antara hadis yang menerangkan adab tidur Nabi SAW adalah sebuah hadis riwayat Bukhari dan Muslim bermaksud: “Jika kamu akan tidur maka berwuduklah bagaikan kamu akan sembahyang, kemudian berbaring atas pinggang kanan dan bacalah doa ini (seperti doa yang dijelaskan selepas ini) dan jadikanlah bacaan doa itu yang terakhir daripada bacaanmu (perkataanmu).”

Dalam sebuah hadis diterangkan: Al-Barra’ bin Azib berkata: “Adalah Rasulullah SAW jika akan tidur, mengiring ke sebelah kanan kemudian Baginda membaca: Maksudnya: “Ya Allah aku serahkan diriku kepada-Mu dan menghadapkan mukaku kepada-Mu dan menyerahkan semua urusanku kepadaMu dan menyandarkan belakangku kepada-Mu kerana mengharap dan takut kepada-Mu, tiada perlindungan dan tiada tempat selamat daripada seksa-Mu kecuali kembali kepada-Mu. Aku beriman kepada kitab yang Engkau turunkan dan Nabi yang telah Engkau utus.” – (Hadis Riwayat Bukhari).

Dalam riwayat yang berasingan yang turut diriwayatkan oleh Al-Bara’ bin ‘Azib, beliau berkata: “Sesungguhnya Nabi SAW apabila berbaring di tempat tidurnya, Baginda akan meletakkan telapak tangannya yang kanan di bawah pipinya yang kanan, lalu berdoa: “Rabbi qinii ‘adzaabaka yawma tab’atsu ‘ibaadaka (Ya Tuhanku, peliharalah aku dari azab-Mu pada hari Kau bangkitkan seluruh hamba-Mu).” – (HR. At-Tirmidzi).

Hudzaifah pula meriwayatkan: “Apabila Rasulullah SAW berbaring di tempat tidurnya, maka Baginda berdoa: “Allahumma bismika amuutu wa ahyaa (Ya Allah, dengan Asma-Mu aku mati dan aku hidup).” Dan jika bangun dari tidurnya beliau berdoa: “Alhamdu lillaahill adzii ahyaanaa ba’da maa amaatanaa wa ilayhin-nu syuur (Segala puji bagi Allah, yang telah menghidup kan aku kembali setelah mematikan aku, dan kepada- Nya tempat kembali).” (HR. At-Tirmidzi).

Menurut Ummul Mukminin Aisya, yang berkata: “Apabila Rasulullah SAW berbaring di tempat tidurnya, Baginda akan menghimpunkan kedua-dua telapak tangannya, lalu meniup kedua-duanya dan dibaca pada kedua-duanya surat Al-Ikhlash, Al-Falaq, dan An-Naas. Kemudian disapunya seluruh badan yang dapat disapunya dengan kedua-dua tangannya. Baginda memulakan dari kepalanya, mukanya dan bahagian depan badannya. Beliau melakukannya sebanyak tiga kali.” – (HR. At- Tirmidzi , lihat Kitab Sya mail Muhammad cetakan Telaga Biru, halaman 167-168).

Walaupun kita digalakkan mendahulukan posisi tidur di atas sisi sebelah kanan (rusuk kanan) dan berbantal dengan tangan kanan, namun tidaklah menjadi masalah apabila berubah posisinya ke sebelah sisi kiri. Perkara ini berdasarkan sabda Rasulullah: “Berbaringlah di atas rusuk sebelah kananmu.” – (HR. Al-Bukhari dan Muslim).

Arahan Nabi dalam hadis ini bukanlah merujuk kepada suatu yang wajib kerana dalam kesempatan yang lain Rasulullah SAW juga pernah mengubah kedudukan tidur Baginda. Dalam hadis yang sahih ini, Rasulullah sudah melakukan tidur secara terlentang dengan cara meletakkan satu kaki di atas yang lain sebagai mana maksud hadis: “Daripada ‘Abbad bin Tamim, daripada bapa saudaranya, bahawasanya Rasulullah SAW tidur terlentang di masjid sambil meletakkan satu kaki di atas yang lain.” – (Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim).

Berkaitan dengan tidur telungkup pula ada sebuah hadis yang merujuk kepada tegahan Nabi SAW. Hadis ini bermaksud : “Tidak dibenarkan telungkup dengan posisi perut sebagai tumpuannya sama ada ketika tidur malam atau pun tidur siang. “Sesungguhnya (posisi tidur telungkup) seperti itu adalah posisi tidur yang dimurkai Allah Azza Wa Jalla.” (HR. Abu Daud dengan sanad yang sahih).

Sebagai tambahan, satu huraian lanjut yang bermanfaat untuk diketahui oleh setiap Muslim, ada beberapa lagi adab yang dituntut amalannya sebelum tidur agar tidur itu menjadi ibadat di sisi Allah SWT.

Ini disebabkan tidur adalah aktiviti harian yang tidak khusus kepada anak-anak. Menurut Ab Aziz bin Fathi as-Sayyid Nada dalam Kitab Ensiklopedia Adab Islam, antara adab tidur yang menjadi amalan Nabi SAW dan salafussoleh ialah:

- Mengikhlaskan niat supaya tidur itu untuk memberi kekuatan untuk beramal selepas bangkit kelak.
- Tidak tidur di tempat terbuka yang mudah dilihat manusia.
- Elakkan tidur sewaktu kekenyangan.
- Tidur dalam keadaan suci.
- Tidur dalam keadaan berwuduk.
- Membaca surah dan ayat yang menjadi amalan Nabi SAW sebelum tidur.
- Bercelak dengan celak. Ini berdasarkan hadis yang yang bermaksud: Hendaklah kamu tidur dengan bercelak kerana ia dapat mencerahkan pandangan dan melebatkan bulu mata. – (Riwayat al-Tirmizi, Ibn Majah dan al- Hakim).
- Mengerjakan solat sunat seperti witir sebelum tidur. Ini adalah berpandukan ke pada hadis riwayat Ahmad yang bermaksud: “Orang yang tidak tidur sehingga dia mengerjakan solat witir adalah orang yang bertekad kuat.
- Mengibas tempat pembaringan dengan hujung kain dan mengucapkan Bismillah seperti riwayat al-Tirmizi.
- Bersiwak atau bersugi ketika bangun pada malam hari seperti yang diriwayatkan dari Ibn Adiy.

Sebagai kesimpulannya ada beberapa amalan yang wajar dilakukan bagi menjadikan tidur kita sebagai sumber kerehatan dan sebab mendapat reda-Nya. Manakala posisi tidur yang digalakkan berpandukan kepada hadis adalah di atas dada bahagian kanan. Kemudian perubahan yang berlaku dalam posisi selepas itu tidaklah menjadi masalah selagi tidak berkeadaan telungkup. Wallahu a’lam.


***************
Kawan-kawan, begitu banyak fakta tentang Rasulullah SAW, Nabi junjungan kita. Terpulang pada kita untuk mengenali Baginda SAW lebih dari kita mengenali insan lain. Sesungguhnya Nabi Muhammad SAW adalah sebaik-baik ciptaan & Baginda adalah sebenar-benar "idola" hidup kita. Dengan mengamalkan sunnah-sunnahnya, kita dikurniakan pahala. Semoga kita diberi kekuatan dan peluang untuk terus mengenali dan mencintai Baginda SAW.

.: Wallahu'alam :.

Atie tag:
Syera - Cik Jue

----
RESULT: -ve
----

Giveaway Free Photography Session in Penang

Due: 29 Feb 2012


Kepada admin FanPage Bicara Hati Antara Kita...

Atie tersangat la inginkan sesi fotografi percuma di Penang ni krn:

Softcopy gmbr perkahwinan & bulan made Atie & suami pada Mac 2008 dh lenyap sbb PC Atie kene sambar petir masa bekerja di Beaufort, Sabah pd Oktober 2008. Gmbr yg ada skrg hanya dikutip dr album facebook & friendster yg lama..nasib baik sempat di upload sedikit ketika itu tetapi kualiti gmbr amatlah kurang memuaskan..so, kami xde gmbr bersama yg berkualiti & berpixel tinggi. Jadi, Atie benar2 berharap dpt terpilih utk sesi fotografi ni. Atie & suami sanggup luangkan masa bersama ke Pulau Pinang untuk mengabadikan gambar kami di sekitar Pulau Pinang, berlatarbelakang kan pemandangan Jambatan Pulau Pinang, feri, mungkin juga Bukit Bendera (jika berkesempatan), Esplanade dan di mana sahaja, terserah kpd kreativiti KartelKandid kelak untuk merealisasikan impian Atie ini.. Mungkin trip ke Penang kelak menjadi kenangan bulan madu kami yg bakal diwarnai dgn gmbr2 yg diambil oleh KartelKandid @ bicarahati.com ^__^

My email: atieneo07@gmail.com

Contest My Awesome Moments

Due: 13 Feb 2012

I'm tagging:

My Awesome Moments

Bagi Atie, klau nk cite, everything yg happens in life mmg awesome moments for me :) but one thing yg Atie smpi skrg terasa "bangga" dgn diri sendiri sbb x sangka mampu lakukan something yg pada awalnya agak x percaya Atie blh buat hehe....apa dia?

Atie berjaya menawan puncak Gunung Kinabalu, Sabah pada 6 May 2007 ;p mmg sweet sgt moment tu...Atie ni dari kecil jarang beraktiviti lasak krn family kurg menggalakkan lagipun Atie ni perempuan so my dad me-limit-kan my actvity...hehe gadis sopen & solehah gitu....huhu tp dlm hati tu mmg teringin membuak sgt2 nk try adventure jika Allah izinkan :) dan Alhamdulillah, peluang mendaki Mt Kinabalu ni Atie ambil masa cuti hujung minggu.. Masa tu Atie bekerja di Kota Kinabalu dari 2006 - 2007. Atie bersama2 3 org kwn lagi turut serta iaitu Natrah, Acai & Kamal :)

Pada petang 4/5/2007, kami ke hotspring, Ranau utk amik feel, rendam2 kaki utk memulakan journey ke sana esok hari. Then, kami checke-in ke cottage di kaki gunung di Mesilau :) mlm tu mmg sejuk yg amat walaupun dm cottage tu xde aircond sbb di kaki gunung sgtlah sejuk..x leh nk lelap mata sgt sbb nervous memikirkan esoknya mampu ke nk panjat gunung tu...Esoknya, kami bangun seawal mungkin & ready packing energy bar, air glucose etc :)

- gmbr di luar cottage tmpt penginapan kami -
Atie with Kamal & Acai

Then, kami terus ke tmpt briefing sblm memulakan perjalanan. Setiap group diketuai seorg leader & masing2 diberi 'tongkat kayu' utk memudahkan pendakian nanti. Leader ni akan pastikan kami mengikut laluan yg betul & x tersasar ke tmpt lain. Namanya June, mmg penduduk tempatan kg Mesilau :)

- dr kanan: June, Kamal, Acai, Natrah, Atie -
gmbr kami sblm memulakan perjalanan
Bismillah......

Atie ni mmg suka bergambar..so belum pape lagi Atie dh ambil gmbr di permulaan tempat pendakian


Mula2 tu excited sbb jalannya landai. Klau mendaki ikut laluan Mesilau, jalannya mmg turun naik..ada satu lg laluan iaitu di Timpohon..haaa klau Timpohon ni jlnnya mendaki je terus tapi ambil masa lebih pendek utk sampai puncak...sbb tu klau mendaki melalui Mesilau, akan dapat dua sijil tau for appreciation melalui natural heritage site iaitu Mesilau....kami jalan terus, nanti jumpa Jambatan Gantung Kipuyut...kt sini ada air terjun tau hehe...

- Atie with Natrah, background waterfall kt Kipuyut -

Sepanjang pendakian tu kami bergambar sakan la..penat tp worth it tau mendaki sama2, leader pun sporting abes tlg amekkan gmbr kami...Ada satu kawasan ni iaitu Nepenthes, ada byk periuk kera besar2...Kami teruskan perjalanan...sampai satu point di Layang-layang, Atie jumpa classmate dr UIA dulu, Berg, Intan Su dan Rahman :) actually kami semuanya satu kelas masa undergrad dulu & kami masa tu sama2 kerja di Sabah. Cuma Intan Su, Berg & Rahman kerja di Tawau dan kami di KK :) Mlm tu kami menginap di Laban Rata...fuhh, sejuk x yah ckp aaa...nasib baik mandi ada water-heater...

- sblm sampai di Laban Rata -

- di luar Laban Rata -

- Berg, Atie & Rahman -
dlm dorm kami di Laban Rata, masa ni baru lps dinner

Mlm tu kami tidur sekejap je...pk 2.30 pagi dh kene bangun utk sambung pendakian ke puncak yg ambil masa kira-kira 2 jam...msa tu mmg gelap yg amat, seb baik ada head torch :) tujuannya mendaki awal pagi sbb nk tgk sunrise di puncak, dan alhamdulillah, tunaikan solat Subuh di puncak...

- hehe lucu lak tgk gmbr ni, masa solat Subuh di puncak -

- Alhamdulillah, berjaya tiba di puncak pada 6 Mei 2007 :) -

- inilah gmbr kami bertujuh, ex-IIUM conquering Mt Kinabalu ;) -
Intan Su, Rahman, Atie, Natrah, Kamal, Berg, Acai

So, jom layan video yg ada kt bawah entry ni ;p itulah awesome moment kami ;) sgt rindu dgn kenangan ni .... skrg semuanya dh berkahwin & berkeluarga... bestnya klau dpt kumpul ramai2 sekali lagi :) ameennnn......
****************
Atie tag semua kawan2 yg ada dlm gambar tu ;p
****************

-------
-------